top of page

Защита от мишки и плъхове на вашия автомобил

Защо гризачите се привличат от автомобили? В съвременните градове, заедно с ръста на населението, постоянно се увеличава и количеството на хранителните отпадъци. А там, където има хранителни отпадъци, като правило, постоянно присъстват гризачи (плъхове и мишки). Количеството плъхове и мишки расте в геометрическа прогресия (известно, е че един плъх може да има до 20 деца).


Ненормално топлите зими, некачествената работа на санитарните служби, само способстват за тяхното размножаване. Автомобилите, които оставяме на улицата привличат гризачите преди всичко с топлината (от двигателя) и уюта (сухо и топло място), а така също и с това, че безпрепятствено могат да проникнат в пространството под капака.


Как да се избавите от плъховете в автомобила, а така също и какви профилактични мерки е необходимо да предприемат автолюбителите ще разберете от тази статия.


Проникващите под капака на автомобила гризачи най-често се разполагат в местата, където са разположени казанчето за охлаждащата течност, а така също и капака на цилиндровия блок.


Любимото лакомство на плъховете и мишките са изолациите на електрическите проводници (медните проводници, кабели и т.н.), а така също техническите гумени изделия (маркучи, спирачни шлангове, ремъци и т.н). Повредена изолация – това е много лошо, но още по-голяма опасност представляват повредените топлинни и спирачни шлангове и маркучите от системата за охлаждане. Когато не работи електричеството в автомобила, това все е още половин беда. Като правило подобни проблеми оперативно се намират и отстраняват.


Но ако са повредени топлинните или спирачни шлангове, то това вече е много опасно за здравето и живота на човека. Какво по-лошо може да има от внезапно отказване на спирачките или от възпламеняване на горивото изтекло от прегризен шланг или маркуч? С подобни неща не трябва да се шегуваме.


Как навреме да намерим гризачите?


  • Винаги инспектирайте двигателното отделение на превозното средство, като особено често това трябва да се прави в студения сезон;

  • Следи от лапи около двигателя, а така също остатъци от храна, замърсяване, хартиени отпадъци, вата, парцали, говори за това, че гризачите си устройстват гнездо и в този случай задължително трябва да се проверят за повреди всички гумени маркучи и ремъци, а така също и изолацията на електрическите проводници;

  • В случай на откриване на плъхове и мишки в никакъв случай не трябва да ги пипате с рьце, тъй като гризачите се явяват преносители на опасни инфекции и вирусни заболявания. А плъховете, ако ги притиснат в ъгъла, могат и да нападнат човека.


Как да защите автомобила от опасните зверове?


Първото, което може да ви посъветваме е да не оставяте за дълго автомобила си в близост до депа, сметища и контейнери с хранителни отпадъци. Защо да изкушаваме гризачите? Освен това е желателно да не оставяте в автомобила недоядена пица, например. Това е много сочна примамка. Безусловно много от собствениците на автомобили, постъпват точно така, но чистотата на автосалона е важно условие. Колкото купето е по-чисто, толкова опасността от поява на мишки и плъхове е по-малка. Мнозина съветват при поява на гризачи в автомобила да се използват спрейове или отрова.


Но работата е в това, че аерозолите и отровите действат избирателно и то не на всички гризачи, трябва да се използват постоянно, не са безопасни за водача и пасажерите, тъй като отровните пари проникват в купето на автомобила. Следователно борбата с мишките и плъховете трябва да се води с други средства.


Котка – това също не е най-добрият вариант. Възможността, тя да успее да хване мишката в автомобила, неумолимо клони към нула.


Използване на механични и лепящи капани може да помогне временно и то само в случаите ако колата се намира в гараж или в закрит автосервиз. На улицата подобни средства са практически безполезни.


Ултразвукови уреди за отблъскване на гризачи

В качеството на алтернатива на отровите и капаните ви съветваме да използвате устройство против гризачи за автомобил, което позволява максимално ефективно да се борите с плъховете и мишките.


Съвременните модели от уреди Isotronic Marder-Frei могат да се поставят в пространството под капака или в купето на автомобила, не разреждат акомулатора и ефективно се борят с гризачите, тъй като въздействат на плъховете и мишките с мощен ултразвуков сигнал, който не се чува от човека.


Гризачите не обичат този звук. Използването на подобни устройства не позволява на гризачите да се заселят в автомобила. Мишките и плъховете ще заобикалят колата и ще се стараят да се намират по-далече от вашия защитник.


Ние се надяваме, че нашите съвети ще ви помогнат да се защитите успешно от неприятните гризачи-съседи. Защитавайки се от тези неприятели вие защитавате вашия автомобил от възможни повреди, които нерядко са причина за много сериозни и скъпи произшествия.


Архив
bottom of page