top of page

Как да се борим с къртиците на вилата, в градината и на полето


Как да се борим с къртиците на вилата, в градината и на полето

Ако мястото около вашата вила или градина напомня на място след бомбардировка или на повърхност с лунни кратери е време да започнете борбата с къртиците! Тези малки "терористи" въпреки, че са много мили на вид, са способни да погубят не една или друга реколта. Затова ние решихме да ви разкажем за различните методи на борба с тези пъргави и много умни животни.


И така да започнем от самото начало. Видяли ли сте вече първата купчина свежа пръст или бразда на равна тревна повърхност? Това означава, че спешно трябва да се действа, докато още може да го направите с "малко кръв". Борбата с къртиците в градината започва!


Лопата


Нека да видим как да се справим с къртиците в градината? Тук все още може да ви помогне обикновенна лопата. Натиснете крак въху лопатата, изкопайте дупки и седнете "в засада". Къртиците – са "порядъчни животни" и когато жилището им е нападнато се стрямят да оправят всичко отново. Когато видите, че "хълмовете" в градината ви отново започват да се появяват, то изкопайте наглия нашественик. Главното в този случай е скоростта, тъй като къртиците копаят много бързо и просто може да не успеете. Необходимо е да го надигнете и да го изкарате на повърхността, където вече лесно може да се справите с него.


Прогонване с миризма


Както показва практиката къртиците са чувствителни към неприятните миризми. Хората живеещи по вилите закопават парцали напоени с керосин, нафталин, терпентин. Освен това закопават в дупките карбид и други сухи вещества, които при поливане с вода отделят неприятно мирищеши вечества.


Нарушаване на тишината



Къртиците не понасят шум. На тази тяхна особеност разчитат много от съвременните ултразвукови уреди за прогонване. Подобен уред издава неприятен за тези вредители звук и с това успява да ги прогони в радиус от 20-30 метра. Както вие сами разбирате, един и даже два такива уреда на участък не са достатъчни. Няма смисъл обаче да се икономисва от покупка на по-малко количество уреди, защото вашите къртици ще се преместят в другия край на вашия парцел.


Как да да се борите с къртиците на вилата с изгодни способи:


  1. Прогонване с пластмасови бутилки. Необходимо е да се вземе празна пластмасова бутилка и да се надене върху дълъг железен прът, който да се постави забит в земята. Когато духне вятър пластмасовата бутилка започва да издава неприятен звук, къртиците не издържат и напускат това неприятно място. Някой от фермерите изпозват за такава цел консервени кутии, саксии и други подходящи предмети.

  2. Други правят от нашите бутилки пропилер и забиват другия край на металния прът около предполагаемия вход на къртиците. На щифт надяваме нашата бутилка и уреда е готов. Вятърър ще разклаща бутилката, тя ще вибрира и ще придава вибрациите на щифта. Къртиците не обичат подобни устройства и в скоро време ще напуснат парцела ви.

Засаждане на растения, който не обичат къртиците



Fritillaria Imperialis

В народа се е съхранила информация, че къртицитене обичат два основни вида растения – боб и Fritillaria Imperialis. Двата вида растения съдържат специфична за къртиците миризма. Бобовите растения се засаждат около местата обитавани от къртиците и те до 2-3 седмици напускат тази територия. Fritillaria Imperialis – освен това е и красиво цвете!


Луковицата на това цвете отделя аромат, който заставя вашия натрапчив "квартирант" да напусне своите владения. Това прекрасно цвете не само ще изглежда добре в градината ви но и ще ви защитава. Работата се състои в това, че миризмата на това цвете не се харесва на къртиците: посадете по границата на парцела от това цвете и след следмица къртиците ще избягат. Потопете жилището на къртиците Доста съмнителен начин. Някои градинари заливат входовете на къртиците с вода. Но се появява въпроса дали водата няма да навреди на вашия парцел? Водата може да е ефективна за прогонване на къртици от малки участъци земя, но да се заливат големи площи е проблематично. Хващане на къртиците Има два способа за улавяне на къртиците – метален капан и по-малко хуманния – капан-дупка.


Капанът-дупка се прави по следния начин:


  1. Намираме главния вход;

  2. Изкопаваме дупка от външната страна на тунела;

  3. На метър от тази дупка в тунела се изкопава още една и в тази яма се поставя капана;

  4. Покриваме капана с тънък шперплат и го посипваме с пръст;

  5. Затваряме втората дупка в тунела.

По този начин ние устройваме на къртицата капан, който не й харесва. Къртицата се опитва да затвори дупката направена от нас и попада в капана. Всичко това става много бързо – от 20 минути до 1 час.


Метален капан. За да се улови къртица са нужни 3-4 капана, които да се поставят във входовете на тунелите. За да са ефективни капаните трябва да се поставят в различни посоки. Къртиците регулярно се движат из своите владения и обязателно попадат в капана.


Отрова


Ако по- хуманните методи за борба с къртиците не сработват, то остава само един – използване на отрова. Както е известно къртиците се хранят с дъждовни червеи. Точно те могат да станат примамка. За тази цек червейте могат внимателно да се разрежат и вътре в тях да се постави малко отрова. Като отрова може да се използва отрова за мишки. Отровата се поставя на единия вход на тунела и се покрива с пръст.


Три полезни съвета за накрая


Опитайте се да се избавите от дъждовните червеи и тогава кътриците няма да дойдат във вашия парцел. За целта полейте земята с 10% сапунен разтвор в началото и в края на сезона. Затворете границите на парцела си като вкопайте плочи или алуминиева мрежа на дълбочина от 1 метър. Не използвайте химически средства и газове против къртиците. Ако изберете този метод, то по-добре извикайте специалисти. В противен случай рискувате да увредите не само градината си, но и вашето здраве. Всеки стопанин сам избира своя метод за борба с къртиците. А ние ви пожелаваме спокоен и успешен сезон! :)


Архив
bottom of page