top of page

Няколко прости метода за борба с комари

Дългоочакваният летен сезон се помръчава от летящите кръвопийци - комари. Те са толкова малки, а създават много неприятности. Под техния монотонен звук "ZZZZ" е невъзможно да се спи, а от техните ухапвания сърби цялото тяло, то се зачервява и ухапаните места изглеждат ужасно.


В магазините се срещат много различни репеленти и препарати. Но да дишате въздух с отровни препарати против комари или да мажете тялото си химикали, отблъскващи ги от вас също не е желателно. Можете ли все пак да се справите с комарите без препарати?


Нашите предци са живели в продължение на векове в хармония с природата. Те отдавна са забелязали навиците на комарите и са се научили как да се отърват от неочаквани хапещи гости по естествени начини.


Къде има най-много комари?


Комарите обичат температура на въздуха около 16˚С и висока влажност (около 80-90%)

Ето защо, повечето от комарите обитават сенчестите брегове на езерата, блатата, влажните мазета, влажните ливади и т.н. При температура на въздуха повече от 28˚С комарите престават да летят.


Кого «предпочитат» комарите


Комарите преди всичко атакуват хора с:


  • тънка кожа (деца, жени);

  • силно изпотяване (изпълняващи физически труд, с наднормено тегло);

  • «излъчващи» много топлина (когато кръвоносните съдове са разположени близко до кожата).


Механична защита


Най-надежната защита от комари – затваряте се в дома и не отваряте вратите и прозорците. Но да се живее така е невъзможно. Затова на помощ идват други средства:


  1. Мрежи против комари. В тези мрежи, размерите на клетките трябва да са такива, че комарите да не могат да преминават през тях. На отдушниците и прозорците такива мрежи могат да бъдат просто приковани към рамка, монтирани или инсталирани на подвижна мрежа с рамка (тя обикновено се доставя със стъклопакета). На вратата може да поставите завеси от мрежи или така наречените комарници с рамки. Ефективен е моделът на комарници с магнити, които винаги връщат решетките в затворено състояние. Мрежи против комари се използват също над легла и детски колички.

  2. Дрехи от дебел плат, които комарите не са в състояние да пробият, или по-скоро да пробият с хобота си.

  3. Поставяне под горните дрехи на друга дреха, която създава слой от 4 мм. Това е достатъчно, хобота на комарите да не достигне до вашата кожа.


Отблъскващи ароматни вещества


Комарите усещат миризмата. И на много от тях, това не им се харесва. Затова ако вашият дом или тялото ви ухаят на такива аромати, то комарите просто ще прелитат около вас, без да ви ухапят. Към такива ароматни вещества – наречени репеленти се отнасят: базилика, анасон, евкалипт, кедър, валериан, карамфил, черен бъз, хвойна, здравец, маточина, мащерка, лимонена трева, лайка (кавказка, къдроглава или персийска), ванилия, чаено дърво, листата на доматите, цвят на череша, корен житняк, корен на пелин, камфор. Тези аромати можете да използвате с различни методи.


1. Поставете свежо набрани растения във ваза в целия дом, в това число и на прозореца.

2. Нарежете растения на късове и ги разположете на первазите под прозорците. 3. Направете малки букети от цветя, вържете ги, овесете ги около прозорците, леглата, на стените. В продължение на две седмици те ще ви защитават от неканените кръвосмучещи гости. 4. Посадете растения под прозорците, ако имате такава возможност. 5. Вместо домашни цветя засадете в саксии и поставете в стаите различни сортове домати и ги разположете на первазите на прозорците. 6. Напълнете лампа за горене с етерични масла от подходящо растение-отблъскващо и я запалете най-малко два пъти на ден в продължение на половин час. 7. Намажете със съответното етерично масло клони от растения и ги наредете на перваза на прозореца.

8. Подгответе ароматен лосион за нанасяне върху кожата, добавете няколко капки етерично масло и намажете откритите части на кожата.

9. Подгответе ароматни масла за кожата: добавете към базовото масло (бадем, жожоба, гроздови семки, авокадо), няколко капки от съответното етерично масло и готовото масло нанасяйте върху кожата на тялото през два часа..

10. Добавете няколко капки етерично масло във всеки козметичен продукт (сапун, крем, лосион, душ гел, шампоан, пяна за вана, и т.н.). Така вие ще имате фин аромат от козметични продукти с репелент.

11. Пригответе отвара от растението и го използва за измиване, изплакване на косата, къпане (във водата), изплакване на дрехи.

Тези метод трябва да се използват с повишено внимание при алергични заболявания (polynosis, дерматит, астма и т.н.). Ако имате алергична реакция към растение, чиито аромат не може да понасяте е по-добре е да изберете друг метод на защита.


Дим


Подобно на много хора, комарите не обичат дим. Ето защо до димящ огън или около пушек човек и комари няма. За да се усили ефекта, към огъня може да добавите:


• борови шишарки;

• смърчови шишарки;

• хвойнови клонове.

Други методи


Северните народи използват за контрол на комарите мазнини или рибено масло. Те ги поставят на откритите части на кожата. Методът, разбира се е под въпрос – не е ясно коя от двете злини е по-малка. Но може да се вземат под внимание.


Както се оказва, може да се борите с безопасни, естествени и дори полезни и приятни методи против комарите. И тази борба може да бъде забавна, няма да се отървете само от комарите, но и ще създаде уютна атмосфера с мирис на цветя или свежи аромати.


В качеството на ефективни и алтернативни методи за борба с комарите ние ви съветваме да използвате специални ултразвукови уреди против комари произведени от фирма Isotronic (Германия), както у дома, а така също и на открито. Тези средства за защита от комари може да закупите от нашия онлайн магазин с безплатна доставка до дома за цяла България.

Архив
bottom of page