top of page

Борба с плъхове и мишки: най-ефективните методи


Плъховете и мишките са не само досадни, но и много опасни гризачи, които могат да носят сериозни заболявания. И ако навреме не започнете да се борите с тези вредители, то пребиваването ви в дома, на вилата или в апартамента може да не е безопасно. А как да се борим с плъховете?


Как да се борим?


И така, каква трябва да бъде ефективната и безопасна борба на живеещите с плъховете? На първо място съвременна, на второ правилна и на трето грамотна. Съществуват различни методи за борба с плъховете, които условно можем да разделим на няколко групи.


Биологически методи


Ако гризачите вече са се заселили в дома или на вилата, то за да се избавите от тях, можете да използвате котка или куче. Първият вариант е за предпочитане, тъй като котките винаги са ловували с мишките и плъховете, инстиктивно ги усещат и знаят за тяхните навици. Ако искате да използвате куче, то изберете ловджийска порода, тъй като например куче пазител е малко вероятно да гони или хваща гризачите.


За да защите себе си или домашния любимец му направете всички необходими ваксинации (особено против бяс, тъй като заболяването не рядко се донася от диви плъхове и се явява неизличимо и смъртоносно). Освен това бъдете готови и за това, че четириногия ловец ще донесе на собственика улова си за да се наслади над него, а това зрелище не е от най-приятните.


Механически методи


Борбата с плъховете и мишките с механически способи может да предполага следните варианти за действия:


  1. Исползване на различни капани. Най-простия вариант – мишеловки. Те сработват при опита на гризача да изяде примамката и мигновено ги убиват или травмират. Днес може да си купете усъвършенствани капани, които не позволяват на хората да видят труповете на убитите мишки или плъхове и да взаимодействат с тях. Освен това в продажба са вече и капани, които не убиват гризачите, а ги ловят и ги оставят цели и невредими ( този метод е по хуманен, но изисква допълнителни мерки и направления за да се избавите от живите). Към тях се отнасят различни клетки и контейнери, попадайки в които, животното няма начин да излезе. Но ако в качеството си на примамка използвате отрова, то гризачите умират в капана в продължения на няколко дни. В продажба вече са също и елекрически капани, които въздействат на мишките и плъховете посредством електрически ток. В допълнение, капан можете да си направите и на ръка. Това могат да бъдат водни капани (ведро със солен разтвор, слой от дървени стърготини или люспи за стръв) или захлюпващи се (кутия с пръчка и стръв).

  2. Барикадиране на изходи и дупки. С други думи, запушване на всички налични дупки и така гризачите нямат възможност да излязат, а с това и не получават достъп до храна и вода и просто загиват в собствените си жилища. Но този метод има и няколко недостатъци, особено ако го използвате в дома, на вилата или в жилищни помещения. На първо място изплашените и гладни гризачи могат да издават силни и плащеши звуци. На второ място гибелта им може да не настъпи бързо (в дупките могат да имат запаси от храна). На трето място, когато мишките или плъховет умрат тяхните тела трябва да се извадят от дупките, а това често е проблематично. Ако труповете им не се извадят навреме, то те започват да се разлагат, което неминуемо ще доведе до поява на крайно неприятна миризма в помещението.


Химически методи


Способите за борба с плъховете не са малко и един от най-ефективните е с изполване на химически препарати, тоест отрови. За да се избере конкретна отрова следва да обърнете внимание на няколко важни момента:


Състав и токсичност. Некои от отровните компоненти са безопасни за домашните животни и хората и съдържат минимални концентрации в отровата, което ги прави малко токсични. Но има и средства, които заради токсичността си не се препоръчват за използване в жилишни помещения и още повече в присъствие на животни и хора. Разбира се по-добре е да изберете безопасните и по-малко токсични отрови.


Способ на въздействие. Ако едни отрови действат на гризачите бавно и предизвикват необратими изменения за самите животни, но пагубни и смъртоносни (гризачите не усещат грозящата ги опасност и се държат нормално), то други оказват грубо въздействие и им причиняват болка, което ги заставя да се държат ненормално и крайно агресивно. По-добре е да се избере по- леката отрова. Освен това има отрови с така наречения мумифизиращ ефект, които предотвратяват разлагане на труповете и възникването на неприятната миризма.


Форма на препарата. В магазините се срещат прахове, гранули, течности, таблетки, брикети, аерозоли или спрей, кремове, гелове и гъста маса. Едни от средствата трябва да се смесват с примамка, други са напълно готови за употреба. Преди всичко по-удобни за използване са брикетите или таблетките. Трябва само да ги разположите на необходимите места.


За да е ефективна и безопасна борбата с мишките и плъховоте ви съветваме да използвате проверени и регистрирани отрови за гризачи от специализирани магазини, а така също да изисквате и сертификат от продавачите.


Прогонване


Как да се борим с плъховете у дома при използване на метода за прогонване? Има два метода:


Прогонване с миризма. Плъховете усещат силната и остра миризма и от това можем да се възползваме. Можете да използвате керосин, бензин, ацетон, оцет, лайка, вратига и други неприятно миришещи средства и растения. Но тъй като тази лоша миризма ще навлезе и в жилищата, то е по-добре навреме да ги изхвърлите от помещението.

Прогонване със звук. Относително от скоро успешно почнаха да се използват ултразвукови уреди за прогонване. Те издават звуци недостъпни за слуха на хората, но оказващи въздействия на леките гризачи. От такива звуци на мишките и плъховете им се налага да търсят ново място за обитаване. Но в някои случаи след изключване на уреда гризачите отново се завръщат. Понякога те отиват при съседа, което също не е толкова добре.


Народни средства


Може да използвате и народни средства за борба:


Гипс, алибастър и цемент. Както е известна всички тези продукти се втърдяват при взаимодействие с вода и изсъхват. Така че смесването на едно от тези вещества с брашно и булгур и поставянето им като храна може да убие гризачите. Поемайки такава примамка и пиейки вода се получава втвърдяване в хранителните органи.


Сода. Тя води до повишено газообразуване и от това настъпва смърт. Негасената вар се нагрява под въздействие на стомашния сок дотолкова, че да убие мишката или плъха.


Полезни совети


  • За да унищожите всички гризачи на вилата или в дома следвайте следните съвети:

  • Обърнете внимание на такива места, като дупки, пътеки, зони за съхранение на продуктите;

  • Съблюдавайте правилата за безопасност;

  • Действайте методично, не нарушавайте указанията, данните в инструкциите на уредите или на препаратите.


В нашия магазин може да намерите надеждни и ефективни уреди за прогонване на мишки и плъхове Isotronic. Изотроник – това е германска технология и повече от 30 години опит! Безплатна доставка на уреди против мишки и плъхове за цяла България!

Архив
bottom of page