top of page

Как да прогоним къртиците?


Как да прогоним къртиците?

Откъде идват къртиците? Преди всичко от гората. Обилните на храна горски почви се изсушават през лятото, а с това намалява и храната в тях – на първо място червеите- любимата храна на къртиците. Не трябва да отлагате борбата с туко що появилата се на вашия парцел къртица. Трябва да я започнете веднага, в момента, когато се появи къртицата-пришелец.


Къртиците са малки или средни по размер насекомоядни животни. Къртиците (с изключения на някои от видовете живеещи на повърхността) са приспособени към подземния и ровещ се начин на живот. Тялото на къртицата (дължина на тялото 12-15 см, опашка 2,5-4,5 см, тегло 70-120 гр) е покрито с къса мека копринена козина, която не и пречи да се движи по тесните тунели. Предните лапи приличат на лопати с нокти с длани обърнати навън, а не както на другите животни . На тези лапи освен обичайните палци имат още и специална кост, която увеличава тяхната повърхност и има вид на допълнителен палец. Подземният звяр има много лошо зрение. Очите на къртиците са много малки, но при необходимост очните ябълки на очите се повдигат и те могат да различат поне нощта от деня. Заселват се по края на широколистни и смесени гори, ливади, залети равнини, в зеленчукови градини и вилни парцели земя, където копаят сложен лабиринт от подземни проходи. Те предпочитат да се заселят в райони с влажна, богата на хумус почва, където може да се натрупва най-голямо количество храна. Размножаване на къртиците:


  • Чифтосване в март-април

  • Бременност 1 месец

  • 4-5 деца в едно котило

Мероприятия за защита Достатъчно надеждно средство в борбата с къртиците е да оградите целия си парцел земя със своего рода "ограда" от вертикално вкопани в земята, на дълбочина до 0,4-1 м и височина 10 см над земята метални листи, линолеум или подцинкована мрежа. Переодически прекопавайте земята на достатъчна дълбочина (не по-малко от 70 см) или поставете мрежа под земята. Това е ефективно, но реално е много скъпо и не винаги уместно – в действителност на участъка земя все пак трябва да посадим нещо полезно и приятно за очите.


Добре проверени методи за борба с къртиците за градини се явява засаждането на бобови култури по целия периметър на парцела. Къртиците не обичат много това растение. Споменава се също и за засаждане на други растения. Доколко обаче те са ефективни си остава под въпрос.


Има ли полза от къртиците? Къртиците могат да бъдат и полезни за градината. Основната им храна са дъждовните червеи, отчасти насекоми и тяхните личинки, които живеят в почвата. С насекоми къртиците се хранят само тогава, когато дъждовните червеи са малко в почвата. Ползата от къртиците се явява и в това – ядене на големи количества ларви на бръмбари (познатите ни ужасни вредители – червеи), както и ларви на майски бръмбари ларви и какавиди на молци.



Земя с къртици – разбира се те трябва да се "избутат" назад под корените на храсти, дървета, трайни насаждения, макар че те се опитват да се "върнат обратно". Но ако имате излишна земя оставате я за садене на семена за сеитба. Първо, в почвата вече няма да имате плевели. Второ, ние проведохме изследвания и те показаха, че земя в която се намират къртици има някои свойства, които допринасят за по-добра кълняемост на семената!


Не е нужно да видите още един хълм земя на вашата морава да тичате до магазина за отрови или за смъртоносни капани, а твърдо и решително да покажете на вашите къртици, че трябва да напуснат вашия парцел с помощта например на ултразвукови уреди за прогонване.


Това животно може да унищожава вредните насекоми. В един от случаите след улов на къртици в един от чешките паркове, е имало преселване на такова голямо количество на насекоми, че се е наложило отново да пуснат къртици обратно в парка.


Има ли вреда от къртиците? Нека да живяет, само че не в нашия парцел! В рехавата плодородна почва в градината винаги има изобилие от дъждовни червеи, затова и къртиците обичат да ловуват в нея.


В желанието си да търсят храна те могат да повредят корените на ягодите, зеленчукови растения и декоративните цветя. Изхвърлената върху повърхността на тревните участъци купчини земя допринасят за образуването на неравности, което ги прави трудни за употреба на косачката.


В допълнение къртицата прави в земята нежелани корекции на цветни лехи, алпинеуми, градински пътеки и местата за отдих. Освен това те запушват с изкопаната на повърхноста земя те отводнителните и напоителни канали, така че това налага тяхното редовно почистване.


Радикални мерки за борба с къртиците


Борба с използване на отровни примамки Тъй като къртиците се явяват насекомоядни, консумиращи основно дъждовни червеи и насекоми, токсичните примамки не се приемат веднага от тях. Правилното поставяне на примамките тук е ключът към успеха. За да определите местата за поставяне на примамките трябва първо да намерите основния път, който животните използват с помощта на металически стержен – свредло.


Внимателно въртете стержена, правете дупки и в тях поставяйте чаена лъжичка от отровата, така че тя да попадне на дъното на тунела. Покрийте дупката с буца пръст, така че пръстта да не попада върху примамката, но отвора да е запушен. Тази процедура се повтаря четири пъти на различни места и чакаме резултата. Не забравяйте – къртицата трябва да намери стръвта в своя лабиринт и да го изяде.


Ултразвуков уред за прогонване на къртици Вече еднозначно е установено, че най- простият и ефективен метод да се избавим от къртиците е чрез използване на уреди издаващи ултразвук. Уредите за прогонване на къртици работят с честота от 300-400 Hz и при тяхната переодична работа за 2-3 седмици могат да ви избавят от къртиците и други вредни гризачи в район от 10-20 метра диаметър около уреда.



При разработка на този уред се отчита склонността на къртиците за избягват неприятните за тях звуци. Естествено трябва само точно да следвате инструкциите: ако е указано, че на парцела с N квадратура е небходимо да се поставят определено количество уреди, то не трябва да се правят икономии – ако уредите не са достатъчни, то хитрите къртици просто ще отидат в другата част на градината и проблема няма да бъде решен.


Също не трябва да се забравя и факта, че те са будни през зимата. Така, че е желателно е уредите да работят дори и през зимата. Те не използват голямо количество електричество и затова този фактор може да се пренегрегне. И последно – трябва да се помни, че ултразвукът се разпространява по-добре в почва с плътна структура.


Не трябва да се поставя уред за къртици в почва с рехава структура, тъй като неговата работа там няма да бъде много ефективна. Също така трябва да се отбележи, че къртиците не обичат пътеките върху земята. Понякога такива стари пътеки могат да бъдат неопределими препятствия за тях. От друга страна под пътеки с камъни или пътеки с плочки къртците без проблем изграждат своите подземни галерии.


Естествени (природни) врагове на къртиците Къртиците живеят като отшелници. Случайна появява на друга къртица ги кара да я прогонят, ако разбира се му стигат силите за това. Враговете на къртиците са достатъчно много. Котките, кучетата и поровете не ядат къртиците заради тяхната миризма, но това не пречи да ги убиват и ловуват. Лисиците, таралежите, бухалите, щъркелите и враните не се притесняват от миризмата им обаче.


Споделяне на опит. Как да се борим с къртиците...


Калциев карбид Няколко парчета карбид се поставят в дупки под земята и се заливат с вода. Дупките плътно се запушват с пръст.


Капани за къртици Съществуват проверени с годините прости, радикални и икономични методи за борба с къртиците на участка в градината, където те прибивават- използване на проволки с капани. На не-големи участъци земя се поставят 4-5 капана. При хващане на 15-16 къртици местната популация силно се намалява и практически набезите се прекратяват.


Капаните трябва непрекъснато да се наблюдават. Капаните не се поставят при продължително засушаване. Това е безполезно заради неактивността на дъждовните червеи, тъй като и самият подземен хишник бавно се придвижва до дупките. Къртицата прави тунел със скорост 10 см в минута, а се предвижва за 25 м в минута.


Метод на двете лопати Разкопавате дупка и изчаквате къртицата да се появи и да се опита да запуши дупката (те не обичат да им разкопават тунелите). С първата лопата му запушвате отвора и така му пречите да се върне в тунела, а с втората го удряте.


Капан на Соломон Това е своеобразен цилиндър (от дърво, калай или поцинкована ламарина и т.н) с 35-40 см дължина и също толкова в диаметър, така че капана да се помести в хоризонталния тунел. Краят на капана трябва да е открит и към него да се поставят висящи устройства отварящи се само на вътре. Тези устройства не позволяват след задействането им да се отварят и препречват пътя на къртицата в двата края на капана.


Капанът акуратно се помества в галерията, като отгоре се покрива с пръст и мястото се обозначава. Предвижвайки се по пътя си къртицата попада в капана независимо от неговия край, след което висящото устройство се затваря и вредителя не може да се измъкне ни напред ни назад! Капанът на Соломон е повече ефективен във втората половина на лятото, когато женската къртица води своите деца на лов за дъждовни червеи. Смес за котешка тоалетна пропита с препарат за защита на дървесина Пресейте смес от котешка тоалетна, за да се съберат по-големите парчета, поставете ги в херметическа бутилка и ги залейте с препарат за защита на дърво до пълното и попиване в сместа (силният мирис отблъсква къртиците). В случай на нашествие на къртици открийте един от входовете на подземните тунели и поставете малко количество от пропитата смес, след което закрийте отвора с земя. Това средство може да се съхранява за дълго време в херметически закрита бутилка. Ефектът е гарантиран.


Червей като примамка Поставте дъждовни червей в чиста дървена чаша, разрежете ги на не големи части и посипете с отрова за мишки. Направете отверстия в хоризнталните тунели и поставете там малки порции от сместа. Запушете отворите с пръст. Отровените червей не умират в продължение на 15-20 минути. Къртиците ръководейки се от своето прекрасно обяняние намират това "лакомство", изяждат го и умират.


Улавяне на къртици с куки за риба Принципът е следният – разкопава се дупка и в тунела се поставя две риболовни куки от двете страни (по-добре е да се използват куки с три върха). Куките се завързват с корда за арматура за да не избяга гризача. Къртицата пълзи и се закача на куката и не може да избяга.


Пластмасови бутилки предизвикващи шум Не са особено ефективни, тъй като подземните хищници лесно привикват с тях.

Архив
bottom of page