top of page

Как да се борим с хлебарките в жилището?


Борба с хлебарките у дома – това е достатъчно трудоемък процес, който обаче днес може да се проведе буквално в течение на един ден. При това на собственика на дома винаги се налага да избере, как точно да се бори с хлебарките, тъй като не съществува абсолютно универсален метод.


Дори привидно безопасни и високо ефективни инсектициди за домашна употреба винаги имат своите плюсове и минуси, за които трябва да се знае.


Важно е да се разбере, че борбата срещу хлебарки в жилищата не трябва да започва с търсене на най-ефективни или най-бързо действащите средства, както често се случва. В край на краищата, ако хлебарките са се заселили в къщата, за това има причини, на които преди всичко е необходимо да обърнете внимание.


Ето защо ефективната борба с хлебарките включва предимно комплексен подход, който ние с вас ще разгледаме.


Борба с причините за поява на хлебарките в дома


Хлебарки – преди всичко това е признак за наличието на боклук в апартамента, мръсни неизмити ъгли, достъпни за насекомите хранителни продукти и постоянно капеща и течаща вода. Хлебарките са символ за липса на хигиена.


От друга страна, в абсолютно чист апартамент, в който няма никаква храна, огромни удобни пукнатини и локви по пода, хлебарките не могат да живеят. Това е намек за основния и най-ефективен метод за борба с хлебарките: достатъчно е да направите вашия дом чист, постоянно да го подържате и хлебарките сами ще си отидат.


Това се прави така:


Прави се щателно почистване на жилището и съответен ремонт: остраняват се остатъци от тапети, подменят се первазите. От пода се почистват мазнините (които впрочем са много питателни). Под и зад печката се почистват всички хранителни отпадъци. Отстранете всички продукти, които в даден момент не употребявате, пречат се в хладилника или са поставени в полиетиленови пакети. Вечер отстранявайте водата от пода и ваната. Почиствайте чашите и бурканите от сок и компот. Измивайте посудата след хранене, а не преди хранене.


Но този подход има един голям минус: той изискава сериозна работа и регулярна загуба на време. Даже без финансови вложения този метод не се харесва от всички и дава резултат след няколко месеца. Именно за това, в качеството на алтернатива съществуват и други методи за борба с хлебарките, бързи, резултатни, но винаги оставащи втори шанс на вредителите.


Методи за борба с хлебарките днес и сега


Всички ефективни методи за борба с хлебарките могат да бъдат разделени на няколко категории:


Самостоятелно използване на инсектициди под различна форма – гелове, аерозоли, прахове, пастообразни. В днешно време това е един от най-универсалните методи – може да се използва по всяко време, във всяко помещение. Но за тези, които се борят с хлебарките в домашни условия или в столове и общежития с такива отрови, следва внимателно да изучат инструкциите за използване на препаратите. В тях се обяснява, как ефективно да се борим с хлебарките, без риск и вреда за другите обитатели на помещенията.


Използване на фирми за дезинсекция – може би, най-ефективният метод за унищожаване на всякакви насекоми в дома. Освен това бърз и достатъчно безопасен. Единственият минус на този метод за борба с домашните хлебарки, за да бъде използван рядко, е достатъчно високата цена за използване на такива специалисти.


Замразяване хлебарки – начин с чиято простота, екологичност и ефективност, не могат да се сравняват всички съвременни методи за борба с хлебарките взети заедно. Но и той не е лишен от недостатъци. Може да се използва само през зимата в райони, където е достатъчно студено. Важното при този метод е да не се допусне замръзване на тръбите за отопление за да не се повредят.


Исползване на примамки и капани – този метод се основава или на привличане на насекомите със специални «капани», от които не могат да излязат, или на използване на специално приготвени отровни смеси. Този способ обаче често се използва за профилактика – за защита от нашествия на хлебарки намиращи се в съседни стаи или апартаменти, а така също и като спомагателен при унищожаване на насекомите в единични помещения.


Съществуват и други методи за борба с хлебарките – просто физическо унищожаване на насекомите, използване на електронни уреди с ултразвук и народни средства. За това за да решим как да се защитаваме от хлебарките следва подробно да се запознаем с различните методи и да използваме такива, които са основни и проверени.



Използване на инсектициди: ефективна химическа атака


Инсектицидите използвани днес за домашна употреба, съчетават качества, които половин век назад са се считали за несъвместими. Например, много от тях са способни да отровят насекомите при вдишване и съответно не е необходимо да се приемат като храна. Заедно с ефективността си повечето от тези средства могат да се похвалят и с относителната си безопасност за хората.


Като че ли се оказва, че все още можем да се борим с хлебарките в домашни условия? Действително в повечето от тези случаи това се оказва достатъчно и препаратите за борба с хлебарките днес се използват най-често, в сравнение с останалите методи.


Гел против хлебарки: Към днешно време – най-популярната форма на препарат. Не изисква обработка на цялото помещение с отстраняване на живущите. Нанася се на капки, на тайни, но привликателни за вредителите места и действа много ефективно.


Аерозолни средства: Главното им предимство – по-бързата скорост на действие. При пълна обработка на жилището хлебарките загиват в течение на няколко часа. В случая обаче за целта от помещението трябва да се отсранят всички обитатели, включително и домашните животни (за да не дишат отровни пари). Освен затрудненията при изпозване на този вид препарати, те се оказват не много изгодни.


Прах против хлебарки: Съчетава в себе си достойнствата и недостатъците на предните две категории – позволява да се съвместява борбата срещу хлебарките с живеещите в жилището, разтяга се срока за избавяне от хлебарките и се намират в средната ценова категория.


Моливи против хлебарки: Някога ефективни, но изискват старателен подход при използване. Главното им преимущество е много ниската цена.


Самоделно направени примамки – може би най неефективният способ. Приготвят се по народни рецепти с помощта на боракс или борна киселина и прибавяне към тях на яйца, брашно, захар и ванилия.



Електронни капани срещу хлебарки: безвредни, без химикали и не замърсяват околната среда. Насекомите, като хлебарки, люспеници и мокрици се привличат от примамка, която се поставя в центъра на уреда. По пътя към стръвта насекомите се унищожават бързо и хигиенично, посредством електроди под високо напрежение. Съвременен и ефикасен начин за унищожаване на хлебарки и пълзящи насекоми.


Задължително трябва да се помни, че ако борбата с рижавите хлебарки, или с тяхните черни събратя е започнала, то тя трябва да се води от всички страни. Ако насекомите се заселят в съседните апартаменти следва да се проведе разяснителна работа сред съседите и да се борите с тях срещу хлебарките с общи усилия. Запомнете също, че ако на хлебарките вече им е било добре във вашето жилище , то те с удоволствие ще се завърнат. Затова условията за техния сладък живот трябва да се унищожат веднага.



Архив
bottom of page