top of page

Как да прогоним птиците

Нито един вилен парцел или градина не остават без птици – прекрасни създания, които постоянно чуруликат или пърхат в клоните на дърветата. Но всеки градинар знае, че птиците всъщност са голям проблем, защото с идването на есента, тези сладки "певци" могат да станат истински хищници, които са вредни за културите. Те особено харесват зрели плодове и плодови дръвчета, като череша, вишни и други "лакомства".


Следователно, хората живеещи по вилите трябва просто да създадат определени условия, за да запазят своя труд под формата на реколта. Нека видим, какви са методите за прогонване на птици.


1. Существуват множество методи за борба с пернатите. Към най-популярните може да отнесем следните:


  • Имитация на хищник (плашило, крещящи, силни звуци);

  • Използване на специални уреди (ултразвуков птицегон, вода за оросяване, ярки мигащи светлини);

  • Ограждане на парцела (бодлива тел, мрежа и др.);

  • Байцвани дървета (или нанасяне на петна);

  • Блокиране на местата за гнездене на птиците.

2. Най-разпространеният метод за отблъскване на птиците – това е плашилото. Като правило, то напомня човешки облик и може лесно да бъде направено със собствени ръце. За целта ви е необходимо следното:


  • Стара дреха;

  • Дървени трупи или дъски;

  • Вата;

  • Възглавници;

  • Чук, пирони.


2. Освен това вие можете да използвате и други подръчни средства като например, консервени кутии, CD-дискове, огледала, фолио и други блестящи предмети. Свържете дървените пръчки на кръст, закрепете ги към средата с гвоздей и ги увийте с лента или въже. След това поставете "главата" на чучелото, предварително подготвена като възглавница със сено. Вече може да преминете към подготовка на тялото. За да направите това, ще ви трябва една стара дреха: сако с панталон или рокля. И накрая, можете да украсите плашило с шапка или други елементи по ваш избор. 3. В градинарските магазини се продава специална мрежа, която градинарите използват активно, за да плашат птиците. За тази цел поставят мрежата върху дървото или храста, като по този начин защитават плодовете от гладни хищници. Освен това е възможно да заблудите птиците с помощта на обикновен калпак, който да поставите на клон от дървото. Изненадващо, но птиците се страхуват от калпака като го възприемат за глава на пухкава котка.

4. Може би най-ефективният метод за борба с птиците вредители е използването на специални устройства, които имитират викове на птици и ги предупреждават за опасността. Днес това е най-хуманен начин да се прогонят птиците. 5. Хората, живеещи по вилите или градинарите често използват специални ултразвукови устройства против птици – те са абсолютно безвредни за хората, но на птиците носят голям дискомфорт, което ги принуждава да напуснат територията. Съществуват също газови пушки, които създават силен шум, който също не се харесва от птиците. Тези устройства – са ефективни за контрол на вредителите, но не са изгодни за борба с птиците. В допълнение, птиците са склонни да се "адаптират" към всички условия, което намалява ефективността на всички тези устройства, така че при избора на уред за прогонване на птици трябва да се изясни, дали има функция за автоматично променяне на генерираната честота. Евтините птицегони работят в само един честотен диапазон, но по-скъпите, като например птицегонът на Isotronic "Котешко око" се захранва от вградена слънчева батерия с автоматично променяща се честотата, което предотвратява привикването на птици към такова устройството.


Isotronic BIRDS US1 Ултразвуков птицегон

6. Ако птиците отдавна са презвели вашия парцел и са свили там вече гнезда - всички описани по-горе методи ще бъдат безполезни. Например, гълъбите и врабчета обичат "изолирани" места, така че трябва да се извършва превантивна работа по-отрано. Особено внимание следва да се обърне на тавана, на покрива, обора и да се закрият процепите и нишите. Сега, вашите знания се допълниха по темата, за това как да се справяте с умните птици, които така безмилостно развалят реколтата. Използвайте тези или други начини, редувайте ги или ги използвайте комплексно. Ако не можете да решите кой метод да използвате, започнете с най-лесния – заведете на мястото домашен любимец. Птици се страхуват много от кучета и котки. В нашия интернет магазин вие можете да закупите специалния ултразвуков уред Isotronic за прогонване на птици.


Архив
bottom of page